И Испания изпраща изтребители у нас

Новината идва на фона на засилващото се напрежение около струпването на руски войски до границата с Украйна

22.01.2022 | 19:10 Редактор: Искра Ангелова

България ще приеме от 5 до 7 изтребителя от Испания и два от Нидерландия, потвърди министърът на отбраната Стефан Янев. Новината идва на фона на засилващото се напрежение около струпването на руски войски до границата с Украйна и на съобщението, че НАТО отхвърли искането на Москва за оттегляне на войските на Алианса от България и Румъния.

Те ще участват в съвместни задачи за охрана на българското въздушно пространство.

"Това са точно такъв тип самолети, които ще изпълняват задачи по охрана на българското небе, това е съвместната задача Air policing, какъвто тип учения, тренировки и изпълнения на този тип задачи е имало и в миналото. Това са така наречените мерки за сигурността на НАТО, правят се регулярно. Испания следващата седмица и ротацията на силите на Нидерландия е планирана за периода април-май, става дума за ротация 5-7 самолета, пето поколение, с каквито България не е разполагала", заяви министърът на отбраната Стефан Янев.

В момента страната ни разчита само на старите съветски изтребители МиГ-29. Янев обясни, че решението изтребителите от Испания и Нидерландия да бъдат включени в отбраната на българското небе ще бъде взето от кабинета в понеделник.

Новините идват на фона на все по-обтегнатите отношения между Москва и Запада заради Украйна и искането на Русия НАТО да се оттегли от България и Румъния. Днес премиерът Кирил Петков отново посочи, че България е част от НАТО и няма да е втора категория страна членка.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
васална страна
преди 2 години
Къде са нашите платени в двоен размер самолети? Защо ще разполагат войски у нас в нарушение на Конституцията? Ние колония ли сме? Сигнализирай за неуместен коментар